Dom za starije Vitalis, Sarajevo - Često postavljena pitanja FAQ

  Dom za starije 033/637 662, Sanitetski prevoz 061/482 882

  Da, osoblje svakodnevno podiže nepokretne korisnike u kolica gdje provode vrijeme u zajedničkim prostorijama, ili ljeti na terasama. Takodjer, redovno se organizuju šetnje u kolicima uz pratnju gdje korisnici imaju priliku uživati u prirodi i popiti kafu u obližnjim ugostiteljskim objektima.
  Osoblje će nahraniti svakog pojedinog korisnika koji ne može ili ne zna sam da pojede obrok i uzme tečnosti. Hrana se pasira osobama koje otežano gutaju .
  Socijalna radnica ima poseban zadatak da nakon prijema novog korisnika smještaja preuzme brigu i usmjeri pažnju na njegovo prilagođavanje na život u domu. Osoba se upoznaje sa drugim korisnicima te svakodnevnim aktivnostima i rasporedima u domu.

  Kroz individualne razgovore nastoje se razumjeti strahovi „novog početka“ i promjene te objasniti i pružiti podrška u prvim danima života u domu a i kasnije. Pored toga, svo osoblje je svjesno da dolazak starije osobe u novu sredinu nije jednostavan, te pokušava svojim ljubaznim i toplim pristupom olakšati navikavanje na dom.

  Naša iskustva pokazuju da je potrebno min. 4 sedmice da se osoba navikne na nove uslove života. Normalno je očekivati da će pogotovo dementne osobe tražiti da idu kući u prvim danima. Potrebno je dati osobi priliku i vremena da se navikne.

  Da, u dom primamo i osobe oboljele od demencije. Ovakve osobe moraju biti pod odgovarajućom neuropsihijatrijskom terapijom. Osobama koje su i pored terapije agresivne te ugrožavaju mir i red u domu, imam pravo otkazati smještaj. Osobe sa drugim psihičkim oboljenjima ne primamo u dom.
  Osoblje reaguje na sve promjene zdravstvenog stanja te u konsultaciji sa ljekarom internistom postupa dalje u uključivanju odgovarajuće terapije. Ukoliko postoje indikacije da je kod osobe došlo do moždanog/srčanog udara ili drugih stanja koje ugrožavaju život, osoblje poziva Hitnu medicinsku pomoć koja dalje preuzima brigu o korisniku. Ukoliko je stanje hitno (ako je došlo do loma ili pada) prevozimo našim santetskim vozilom u centar urgentne medicine.
  Call Now Button

  Obrazac za upit

  Odgovorite na 6 pitanja i poslat ćemo vam odgovor za smještaj u domu, kućnu njegu ili sanitetski prevoz.

  ili